menu

17/1/22

Το ρυζόγαλο της μαμάς ή της υπομονής!

 Η μαγειρική και γενικότερα η γαστρονομία είναι ένα πολιτιστικό στοιχείο. Πολλοί θα πουν πως πρόκειται για ένα είδος τέχνης και δεν έχουν άδικο. Αν δείτε τα πιάτα των νέων μαγείρων και ζαχαροπλαστών σίγουρα θα μαγευτείτε και θα θέλετε είτε να τα δοκιμάσετε κατευθείαν είτε να τα θαυμάσετε για ώρα χωρίς να τα γευτείτε, καθώς "θα ήταν κρίμα να χαλάσει μία τέτοια ζωγραφιά" όπως έχω ακούσει πολλές φορές.

Καθώς είμαι η πιο φαγανή και φαγητοεθισμένη από τις δυο μας, αναλαμβάνω την αναπαραγωγή των συνταγών της μαμάς και όχι μόνο!

Για σήμερα λοιπόν, το ρυζόγαλο της μαμάς ή της υπομονής, ότι προτιμά κανείς! 

Για τη συνταγή αυτή λοιπόν, θα χρειαστείτε:

1 λίτρο γάλα

1 κούπα ρύζι τύπου καρολίνα

1 1/2  (μιάμιση) κούπα ζάχαρης (Θα πρότεινα είτε λευκή κρυσταλλική είτε απλή καστανή, με τίποτα δεν θα χρησιμοποιούσα εδώ την σκούρη υγρή καστανή ζάχαρη)

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1-2 βανιλίνες

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε!

Σε ένα κατσαρολάκι μικρό βράζετε το γάλα, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς. Λίγο πριν το γάλα είναι έτοιμο, σε μία λίγο μεγαλύτερη κατσαρόλα, τοποθετείτε το ρύζι και νερό, τόσο ώστε ίσα ίσα να σκεπαστεί το ρύζι. Ξεκινάτε να το βράζετε και αυτό. Στο ενδιάμεσο, σβήνετε το γάλα για να μην καεί. Μόλις σωθεί το νερό από το ρύζι (ή αν έχει μείνει ελάχιστο) ρίχνετε το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού και την βανίλια. Και εδώ ξεκινάει η υπομονή!!! Όλο το παραπάνω μείγμα πρέπει να το βράσετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αυτό θα πάρει ώρα και για αυτό χρειάζεστε υπομονή. Σε καμία περίπτωση μη φύγετε πάνω από την κατσαρόλα και μην σταματήσετε να ανακατεύετε! Μπορεί να αρπάξει πολύ εύκολα!!!

Μόλις έχει πήξει το μείγμα σας, το μοιράζετε σε μπολάκια και περιμένετε για λίγο να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Πριν φάτε το ρυζόγαλο, πασπαλίστε το με λίγη κανέλα! Του πάει πολύ!

Καλή Επιτυχία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου