13/2/14

Vampire Academy


Μέχρι στιγμής έχουμε δει και έχουμε διαβάσει ένα σωρό ιστορίες με βρικόλακες (Vampire Diaries, Twilight κ.α.). Άλλοι είναι κακοί, αιμοδιψείς και τρέφονται με αίμα ανθρώπων για να επιβιώσουν. Άλλοι αρκούνται σε μερικά blood bags, ενώ άλλοι το ρίχνουν στην υγιεινή διατροφή πίνοντας μόνο αίμα ζώων. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που ερωτεύονται κοινούς ανθρώπους και τότε είναι που οι καταστάσεις περιπλέκονται αρκετά.

    Με την Ακαδημία Βρικολάκων η Richelle Mead μας εισάγει σε ένα κόσμο όπου τα βαμπίρ διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη καταγωγή τους, πηγαίνουν σε ειδικό σχολείο για βαμπίρ (το οποίο λειτουργεί μόνο βράδυ!!!) και έχουν μαγικές ικανότητες.
  Έχουμε λοιπόν από τη μία τα Μορόι, τα οποία είναι θνητοί βρικόλακες και γεννιούνται, όπως ακριβώς οι άνθρωποι και κατέχουν μαγικές ικανότητες συνδεδεμένες με τα στοιχεία της φύσης. Και από την άλλη τα Στριγκόι, οι κακοί βρικόλακες που δεν γεννιούνται αλλά γίνονται, είτε με το δάγκωμα κάποιου άλλου Στριγκοί είτε με τη θέλησή τους σκοτώνοντας σκόπιμα το θύμα τους κατά της διάρκεια μιας αιμοποσίας. Τα Στριγκόι είναι αθάνατα και το αίμα των Μορόι είναι αυτό που διατηρεί καλύτερα τη δύναμη και την αθανασία τους. Δεν κατέχουν μαγικές δυνάμεις και δεν μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο σε αντίθεση με τα Μορόι. Υπάρχουν ακόμη τα Νταμπίρ,  τα οποία προέρχονται από την ένωση ανθρώπων με Μορόι ή άλλων Νταμπίρ με Μορόι. Αυτά έχουν αυξημένες αισθήσεις και κατέχουν περισσότερη σωματική δύναμη σε σχέση με τους κοινούς θνητούς. Κατά τ'άλλα η εμφάνιση και ο τρόπος ζωής τους είναι απόλυτα εφάμιλλοι  με των ανθρώπων. Σκοπός τους είναι να προστατεύουν τα Μορόι και εκπαιδεύονται για να γίνουν φύλακες κάποιου Μορόι.

Η Λίζα Ντραγκομίρ, λοιπόν, ανήκει στους βασιλικούς γόνους των Μορόι και είναι παντοτινά δεμένη με τις μαγικές δυνάμεις της γης. Είναι μια γλυκιά και όμορφη κοπέλα με λεπτούς τρόπους και ευγενικό χαρακτήρα. Καθώς αποτελεί την τελευταία απόγονο των Ντραγκομίρ, χρειάζεται συνεχή προστασία από τα Στριγκόι. Τη προστασία αυτή βρίσκει στην καλύτερή της φίλη, Ρόουζ Χάθαγουεη. Η Ρόουζ είναι Νταμπίρ. Ένα δυναμικό, θρασύ, με μεσογειακό ταμπεραμέντο Νταμπίρ!                                 

Δυο κορίτσια που φαινομενικά διαφέρουν πολύ αλλά στην ουσία συμπληρώνουν  απόλυτα η μία την άλλη . Και τους ενώνει κάτι πολύ πιο σημαντικό από τη τυπική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε ένα Μορόι και ένα Νταμπίρ. Αυτό που τις κάνει αχώριστες είναι η ειλικρινής φιλία που έχει ήδη ανθίσει ανάμεσα τους από τη παιδική τους ηλικία, καθώς και ένας πολύ ιδιαίτερος, σχεδόν υπερφυσικός δεσμός, χάρη στον οποίο η Ρόουζ έχει την ικανότητα να νιώθει τα συναισθήματα της Λίζα, όποτε εκείνη βρίσκεται υπό πίεση ή βιώνει ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Ένα σπάνιο δώρο για έναν φύλακα-Νταμπίρ.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου,βλέπουμε τις δυο πρωταγωνίστριες μας  να καταδιώκονται. Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που το έσκασαν από την Ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ και τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τι ήταν όμως αυτό που της οδήγησε εξ'αρχής στην απόφασή τους να φύγουν από την Ακαδημία και να περιφέρονται σαν καταζητούμενες εδώ και εκεί; Τι είδους κίνδυνοι παραμονεύουν  πίσω από τα καλά φυλαγμένα τείχη της Ακαδημίας βρικολάκων;
Οι εξελίξεις που ακολουθούν στη συνέχεια του βιβλίου είναι καταιγιστικές. Παιχνίδια στέμματος, φιλίες, ατυχήματα, μυστικά, τυχαία περιστατικά και απαγορευμένοι έρωτες έρχονται για να γεμίσουν μια πλοκή και μια αφήγηση που σε συνεπαίρνει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο παρά μόνο αφού φτάσεις στο τέλος του.

Η Richelle Mead στο μυθιστόρημα αυτό πραγματικά "ζωγράφισε" και όχι μία αλλά έξι φορές, καθώς αποτελεί το πρώτο μέρος μιας συναρπαστικής εξαλογίας.  Και αφού η επιτυχία που γνώρισε το βιβλίο δεν πέρασε απαρατήρητη, ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα ακολουθήσει και η κινηματογραφική μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία Vampire Academy έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ενώ στην χώρα μας κάνει πρεμιέρα τη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014. Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!


Το trailer της ταινίας:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου