29/10/13

Παρουσίαση "Το Σπίτι των Σκιών" !


Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η Καβάλα υποδέχτηκε την συγγραφέα Χρυσηίδα Δημουλίδου, με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος της "Το Σπίτι των Σκιών".

Η συγγραφέας χαμογελαστή και πολύ άνετη, εισήλθε στην αίθουσα και αφού είπε δυο λόγια για το νέο της δημιούργημα, ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο διάλογο με το κοινό, το οποίο αποτελούταν από φανατικούς αναγνώστες της αλλά και από πρωτάρηδες στο είδος. Η κ. Δημουλίδου απαντώντας πάντα σε ερωτήσεις του κοινού, εξέθεσε τις απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα τα e-books, τα οποία όπως είπε, είναι "εύχρηστα για τους ανθρώπους που διαβάζουν αρκετά και δεν έχουν την άνεση του χώρου, δεν συγκρίνονται όμως με τίποτα με ένα κλασσικό χάρτινο βιβλίο, το οποίο μπορείς να μυρίσεις, να γυρίσεις τις σελίδες, να σημειώσεις πάνω του και να το αφήσεις κληρονομιά στις επόμενες γενιές".


Επίσης, έδωσε συγγραφικές συμβουλές σε μια νεαρή επίδοξη συγγραφέα που βρέθηκε στην αίθουσα λέγοντας της πως "το ταλέντο υπάρχει έμφυτο μέσα στον συγγραφέα και αυτό που μπορεί να διδαχθεί κάποιος είναι η τεχνική της γραπτής έκφρασης. Απαραίτητα προσόντα ακόμη, αποτελούν  οι εμπειρίες που αποκτά κάποιος στη ζωή, οι γνώσεις και το ανεξάντλητο διάβασμα για τη δημιουργία ενός μεστωμένου έργου". 


Τέλος, αναφέρθηκε στα μελλοντικά της σχέδια και κυρίως, στην επιθυμία της να ασχοληθεί με την συγγραφή έργων που θα απευθύνονται σε παιδιά. Ήδη έχουν εκδοθεί δύο παιδικά βιβλία της "Ο Ελληνούλης, το χάρτινο καραβάκι" και "Μπόινγκ, το θαρραλέο αεροπλανάκι", τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Φυσικά δεν παρέλειψε να συνομιλήσει προσωπικά με το κοινό και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.
Λίγα λόγια για το βιβλίο . . .Η ιστορία ξεκινά Πρωτοχρονιά του 1938, στην Αθήνα. Δυο νέοι, η Ειρήνη Μαρκεζάνου και ο Κωνσταντίνος Μποτέλης, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν, καταφέρνουν να παραμείνουν μαζί και να αρχίσουν τις ετοιμασίες της κοινής τους ζωής. Η μοίρα, όμως, είχε αλλιώς ορίσει και την ημέρα του γάμου τους ένα φριχτό γεγονός ανατρέπει τα πάντα...


Εξήντα χρόνια αργότερα, η Ελεονόρα Ντάγκλας, πλούσια Αμερικανίδα με ελληνικές ρίζες έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές. Οι γνωριμίες, ωστόσο, που κάνει εδώ καθώς και, η προσπάθεια της να ξεπεράσει ένα προσωπικό δράμα την οδηγούν στην εγκατάσταση της στην Αθήνα. Εκεί αγοράζει ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό. Καθώς το ανακαινίζει, ανακαλύπτει κάτω από τη φθαρμένη ταπετσαρία στο υπνοδωμάτιο της, μια τοιχογραφία που απεικονίζει ένα ζευγάρι. Η κοπέλα στην τοιχογραφία της μοιάζει αφάνταστα. Δεν πτοείται και το θεωρεί καλό οιωνό. Λίγο καιρό, όμως, μετά την εγκατάστασή της περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στο σπίτι και εκείνη ξεκινά την αναζήτηση που θα την οδηγήσει στην αλήθεια.


Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα από την πλοκή, καθώς το ζητά και η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα. Πρόκειται, όμως, πραγματικά για ένα μυθιστόρημα που κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Δυο ιστορίες διαφορετικές, τις οποίες ενώνει, ωστόσο,  ένα σπίτι "Το Σπίτι των Σκιών" αλλά και η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με το τι συνέβη την τραγική εκείνη βραδιά που έμελλε να αλλάξει τις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων. 

Ο νεανικός έρωτας, η θλίψη και ο πόνος της απώλειας, του ανεκπλήρωτου, ο τρόμος και η αγωνία για το άγνωστο είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα δυνατό κράμα συναισθημάτων στον αναγνώστη. Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μας το τελευταίο διάστημα. Δεν κουράζει, δεν κάνει "κοιλιά" και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος. Ένα όμορφο ταξίδι από την προπολεμική Αθήνα έως την σύγχρονη Αμερική με έντονα μεταφυσικά στοιχεία και αγάπες αγνές και δυνατές, σαν εκείνες των παραμυθιών, που διαρκούν παντοτινά ! ! ! Αναμφισβήτητα ένα ευχάριστο ανάγνωσμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου